4 redenen om geen vlees te eten

Plant-based eten en het milieu

In Nieuws door 23 december 2017 Laat een reactie achter

Journalist Evert Nieuwenhuis, gespecialiseerd in duurzaamheid, schreef voor De Correspondent een helder artikel over de gevolgen van vlees eten voor het klimaat. Hij laat bovendien zien dat minder of geen vlees eten grote, positieve gevolgen heeft voor je ecologische voetafdruk. Een samenvatting in vier argumenten.

1. Broeikasgassen

Veeteelt is volgens het Planbureau voor de Leefomgeving verantwoordelijk voor 11 procent van alle broeikasgassen die Nederland uitstoot. Voorbeeld: twee flinke entrecotes veroorzaken evenveel broeikasgassen als een autorit van Amsterdam naar Barneveld.

2. Benutting van land

Voor de productie van een kilo biefstuk moet je een koe gemiddeld 25 kilo voer geven. Voer dat ergens moet groeien. Voor het produceren van alle Nederlandse vleesconsumptie is daarom ongeveer 10 miljoen hectare grond nodig – drie keer het Nederlandse landoppervlak.

3. Mest, water en antibiotica

De huidige manier van veeteelt zorgt daarnaast voor mestoverschotten, overmatig antibioticagebruik en gebruik van water (voor de dieren en het telen van hun voer). Hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan: ‘Als we granen of bonen zelf opeten kun je daar veel meer mensen mee voeden dan als we ze eerst aan dieren voeren ter productie van vlees.’

4. Maar wat, als…?

Wanneer alle Europeanen geen vlees en eieren zouden eten, behaalt de EU al voor 2020 de helft van haar milieudoelstellingen. Minder vlees eten helpt ook en zorgt ervoor dat de mondiale uitstoot van voedselgerelateerde broeikasgassen in 2050 met 7 procent is toegenomen, in plaats van de voorspelde whopping 51.

Behoefte aan het naadje van de kous, slimme infographics en een paar praktische adviezen? Lees het hele artikel van Evert Nieuwenhuis op De Correspondent.

Foto: Leon Ephraïm voor Unsplash


Leave a Comment