Duurzame Voeding

Duurzaam eten is minder belastend voor het milieu en gezonder voor de mens. Door minder, plantaardiger en gevarieerder te eten draag je bij aan een betere wereld. Hierbij kiezen steeds meer mensen voor plantaardige eiwitbronnen in plaats van dierlijke. Duurzaam geproduceerd voedsel houdt rekening met het hele productieproces, zoals bodemgebruik, waterverbruik, verpakkingsmaterialen, CO2 uitstoot, dieren ethiek, mensenrechten en arbeidsomstandigheden.

Lagere milieubelasting door plantaardig dieet

Vijf procent van de Nederlanders noemt zich inmiddels vegetarier, aldus het Sociaal Cultureel Planbureau. De landbouwsector is verantwoordelijk voor 15 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot, waarvan een groot gedeelte voor rekening komt van de veeteelt industrie. Een voedselpatroon zonder vlees en vis zorgt voor een lagere belasting op het milieu.

Plantaardig wordt mainstream

Duurzame voeding is mainstream aan het worden. Consumenten willen weten waar hun voedsel vandaan komt, en hechten meer waarde aan biologisch, lokaal en organisch geproduceerd eten. Met name de jongere generaties kiezen steeds vaker voor een vegetarische en vegan levensstijl.

Voedingscentrum: minder dierlijke producten

In haar voedingsrichtlijnen houdt het Voedingscentrum rekening met duurzaamheid binnen de Schijf van Vijf. Volgens de Gezondheidsraad leidt het volgen van de nieuwe richtlijnen tot een lagere ecologische footprint dan het gemiddelde. Het Voedingscentrum raadt aan om minder dierlijke producten zoals vlees en zuivel te consumeren en te switchen naar een overwegend plantaardig dieet. Daarnaast raadt het Voedingscentrum aan om minder bewerkt voedsel te consumeren. Het gebruik van een ruime hoeveelheid aardappelen, groente, fruit en graanproducten zorgen voor een lage klimaatbelasting en minder water- en landverbruik.