De Impossible Burger: Ja het is mogelijk

Met een hap van de Impossible Burger zet je je tanden in de toekomst van eten.

In Food tech door 19 december 2017 Laat een reactie achter

Een plantaardige burger maken met het uiterlijk en de smaak, geur en textuur van een ‘gewone’ burger. Kan dat? Het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods bewijst het. Al zes jaar werkt het bedrijf in een lab in Silicon Valley aan een sappige burger waar geen vlees aan te pas komt. We stellen je graag voor aan de Impossible Burger.

Het magische ingrediënt van de Impossible Burger

Om de Impossible Burger zo authentiek mogelijk te maken, is onderzocht wat de essentie is van vlees. Dat is volgens Impossible Foods ‘heem’. Dit geeft vlees zijn kleur en licht metalige smaak, dankzij de ijzer in het heemmolecuul. Heem vind je in de proteïne hemoglobine in bloed en in myoglobine in spiervezel. Deze ‘globines’ komen ook voor in planten, bijvoorbeeld in de wortel van sojabonen. Helaas kost het enorme hoeveelheden soja om voldoende heem te verkrijgen, geen optie voor Impossible Foods. Uiteindelijk wist het bedrijf met sojagenen, een gist, innovatieve technologie en een team van engineers plantaardig heem te produceren. Naast heem bestaat de burger ook uit onder andere tarwe, aardappel en kokosolie.

Zo werkt het precies:

De Impossible Burger en de toekomst van voedsel

Met een hap van de Impossible Burger zet je je tanden in de toekomst van eten. Voor de burger wordt namelijk 95% minder land en 74% minder water gebruikt dan voor het produceren van een rundvleesburger. Bovendien stoot het productieproces 87% minder broeikasgas uit. Bij de productie komen ook geen hormonen, antibiotica en kunstmatige smaakstoffen kijken. Het overstappen van burger naar Impossible Burger heeft dus niet alleen direct gevolgen voor het klimaat en de volksgezondheid, het zorgt er ook voor dat er genoeg hulpbronnen zijn om de groeiende wereldbevolking te voeden. Zonder dat daar veeteelt voor nodig is.

Wie zet zijn tanden erin?

En over voeden gesproken: wie eet de Impossible Burger? Doorgewinterde vegetariërs en veganisten zullen niet snel hunkeren naar een bloedend stukje nepvlees. Maar dat hoeft ook niet. De Impossible Burger richt zich vooral op vleeseters en daarmee hopelijk toekomstige vleesverlaters.

Waar kan ik die burger proeven?

Voorlopig moet je naar de Verenigde Staten voor een hapje Impossible, waar de burger verkrijgbaar is in een select clubje restaurants. Maar dat zou zomaar kunnen veranderen: in juli 2017 investeerde onder andere Bill Gates een extra 75 miljoen dollar in Impossible Foods. Met hun nieuwe fabriek kunnen ze hun productie flink opschroeven, dus misschien vind je de juicy vegan burger binnenkort ook in jouw supermarkt.

Meer weten?

Bekijk de website van Impossible Foods.


Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.