Jack Bean komt eraan!

“Wat Starbucks heeft gedaan voor koffie, doen wij voor plant-based eten”

In Nieuws door 28 februari 2018 Laat een reactie achter

Wat doe je als je je druk maakt om klimaatverandering en ontdekt dat vlees daar een enorme, negatieve rol in speelt? Dan maak je dat probleem letterlijk behapbaar voor een groot publiek en richt je Jack Bean op. Een nieuwe keten in fast cuisine: snel, goedkoop, gezond en plant-based eten. Wij spraken met een van de oprichters, social entrepeneur Mathijs Huis in ’t Veld.

Superlekker eten vs klimaatverandering

Huis in ’t Veld vertelt: “Ik maak me druk over klimaatverandering en verdiepte me steeds meer in het probleem. Al snel kwam ik erachter dat vlees eten een enorme impact heeft op klimaatverandering. Tegelijkertijd kunnen we daar allemaal op persoonlijk niveau dus iets aan doen, maar dat blijkt voor veel mensen nog lastig. Dus vroeg ik me af: ‘Wat is nodig om deze onvermijdelijke transitie naar minder vleesconsumptie te versnellen? Superlekker eten voor een groot publiek!”

Samen met Pepijn Schmeink

“Tegelijkertijd ben ik een ondernemer die opstarten en innoveren leuk vind. Ik ben geen kok en ook geen ‘Wageningen-jongen’ die kweekvlees kan ontwikkelen. Pepijn Schmeink heeft in Rotterdam al twee kwaliteitsrestaurants neergezet, waaronder restaurant Dertien waar hij al veel varieert met groenten en lokale, biologische producten. Hij heeft bovendien ervaring in ketens en wil net als ik een groter publiek bereiken. We hebben de handen ineengeslagen en samen Jack Bean opgezet. Ons doel: mensen verleiden met gezond en betaalbaar eten, eten dat ‘toevallig’ ook nog eens vegan is. Wat Starbucks heeft gedaan voor koffie, doen wij voor plant-based eten.”

Breed merk, maximale impact

De eerste vestiging van Jack Bean gaat open in juni 2018, vlakbij station Rotterdam Centraal. Mathijs vertelt: “De eerste Jack Bean wordt onze test case, we hopen vanaf 2019 uit te breiden naar andere grote steden zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven en na 2020 onze eerste internationale vestigingen te openen. Er zijn nog weinig ketens in Europa die volledig kiezen voor plant-based. Uiteindelijk is het onze droom om er een breed food merk van te maken, ook voor de retail, waardoor we een nog grotere impact hebben.”

Bowls, salades, burgers en meer

En hoe gaat de eerste Jack Bean eruitzien?

“Het wordt een zaak die gericht is op fast: de focus ligt op meenemen en bezorgen. Natuurlijk kun je binnen ook je maaltijd opeten, of je neemt je eten mee in de trein of naar huis. Het menu zal bestaan uit verschillende bowls, met bijvoorbeeld curry. Er zijn vullende granensalades, een zelf ontwikkelde burger, falafel in een wrap en waarschijnlijk maken we zelf ook nog een sausage. Daarnaast zullen we seizoensgerechten aanbieden, zoals soepen. Alles zonder dierlijke eiwitten.”

Bijzondere rol technologie

Met Jack Bean hoopt Mathijs gasten ook een goede ervaring te bieden door technologie: “In de winkels komen tablets met het menu, waarmee je op je gemak je bestelling kunt plaatsen en makkelijk kunt betalen. Technologie helpt ons bovendien om een goede relatie op te bouwen met gasten en fans. Zo kunnen we je op den duur een persoonlijke menusuggestie doen op basis van jouw smaak. Dat maakt lekker en gezond eten nóg makkelijker.”

No-waste onderneming

Vegan fast food, technologie… waarin onderscheidt Jack Bean zich nog meer?

“Ons doel is om een no-waste onderneming op te zetten. We willen een voortrekkersrol pakken op gebied van duurzaamheid, koffiebekers gescheiden inzamelen en verpakkingsmateriaal recyclen. Het is een stip op de horizon waarmee we ook andere ondernemers willen inspireren. Dat laatste is sowieso belangrijk voor ons: Pepijn overtuigt andere koks ook graag van het feit dat lekker plant-based eten koken niet moeilijk is.”

Zelf proberen?

Jack Bean draait van 6 tot en met 11 maart 2018 een proefweek in de Fenix Food Factory in Rotterdam tijdens de Nationale Week Zonder Vlees. Daar kun je komen proeven dus.

Wil je op de hoogte blijven, volg Jack Bean dan op Instagram, Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief op de tijdelijke website.


Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.