Kweekvlees als oplossing voor klimaatverandering

Willem van Eelen: Nederlandse pionier van kweekvlees

In Wetenschap door 10 maart 2018 Laat een reactie achter

Met een wereldbevolking die groeit, is kweekvlees een oplossing. Maar wat is het, waar komt het idee vandaan en wat hebben Nederlanders ermee te maken?

Kweekvlees, dit is het
Om bij het begin te beginnen: kweekvlees is vlees dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren. Kunstmatig gekweekt vlees dus, dat je ook wel eens tegen komt onder de noemer diervrij-vlees, nepvlees of namaakvlees. Het wordt gemaakt van spiercellen van een dier, die in een lab vermeerderd worden met als resultaat een lapje vlees.

Willem van Eelen, pionier
Wereldwijd zijn er meerdere partijen die zich bezighouden met het ontwikkelen van kweekvlees, maar Nederland speelt wel een belangrijke rol in deze wetenschap. Het idee van kweekvlees is namelijk afkomstig van Willem van Eelen (1923-2015). Hij overleefde de hongerdood in een Japans kamp voor krijgsgevangenen. In 1948, tijdens zijn studie geneeskunde, ziet hij hoe wetenschappers in een laboratorium stamceltechnologie toepasten om weefsel voor brandwondenslachtoffers te maken. Wat hem doet afvragen: zou dit ook met voedsel kunnen? Een missie is geboren.

Hampton Creek
Zijn hele leven wijdde Van Eelen aan deze missie, aankloppend bij wetenschappers en investeerders. Geen gemakkelijke taak, want stamcelonderzoek werd in Nederland alleen nog gebruikt voor de medische technologie. Maar begin jaren ’90 lukt het hem om $750,000 in te zamelen en vindt hij een partner in de Amerikaan Jon Vein. Als Van Eelen in 2015 overlijdt is kweekvlees nog steeds in ontwikkeling. Zijn dochter en Vein hebben het patent inmiddels verkocht aan Hampton Creek, het bedrijf dat kweekvlees in 2018 van het lab naar de supermarkt wil brengen.

De eerste kweekvleeshamburger
Ondertussen was er ook een andere Nederlander die zich bezighield met kweekvlees: hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post van de Maastricht University. In 2013 presenteerde hij werelds eerste laboratoriumhamburger, in 2015 richtte hij kweekvleesbedrijf Mosa Meat op. Mosa Meat wil zijn kweekvlees in 2020 introduceren op de markt, een markt waar ook concurrenten als Memphis Meats en Supermeat opereren.

Onderzoek en toekomst
De stamcellen van een koe zouden wel 175 miljoen kweekvleeshamburgers kunnen maken. Maar wat is er verder nog voor nodig aan grondstoffen? Wat zeggen onderzoekers over het effect op klimaatverandering, dierenwelzijn etc?
Wil je meer weten, dan raden we je aan het artikel ‘Van het lab naar en bord is een lange weg voor kweekvlees’ te lezen op de website van Trouw.

Foto credit: Michael Hughes


Leave a Comment