Nederlandse kweekvlees startup haalt miljoenen op

Meatable ontwikkelt alternatief op gangbare laboratoriumproces

In Food tech door 4 oktober 2018 Laat een reactie achter

Een groep investeerders, geleid door BlueYard Capital, steken 3 miljoen euro groeigeld in de Nederlandse startup Meatable. Het bedrijf, geleid door Krijn de Nood en Daan Luining, ontwikkelt kweekvlees op basis van pluripotente stamcellen. Voor het kunstmatig gekweekte vlees van Meatable hoeven geen dieren te worden geslacht. Beter voor het milieu en zonder dierenleed.

Doorbraak in productie diervriendelijk vlees

Wereldwijd zijn er diverse startups die in laboratoria werken aan de ontwikkeling van kweekvlees. Waar andere kweekvlees ontwikkelaars gebruik maken van serum uit kalverfoetussen, hoeft voor de cellen van Meatable geen bloed van kalveren te worden afgenomen.  De startup gebruikt pluripotente stamcellen die kunnen uitgroeien in allerlei soorten cellen. Meatable gebruikt hiervoor een techniek die door stamcelonderzoekers van de Cambridge University is ontwikkeld. “Onze technologie komt uit de medische wereld. Wij passen het voor het eerst toe op koeienvlees”, zo lichten Krijn de Nood en Daan Luining aan RTL Z toe.

Enkele jaren nodig voor grootschalige productie

De Nood en Luining verwachten drie jaar vooruit te kunnen met de investering. Gedurende die tijd zal Meatable haar productieproces opzetten en testen draaien. In jaar vier zullen consumenten het laboratoriumvlees kunnen proeven en zal de onderneming omzet draaien, zo is hun verwachting.

Investeringen in kweekvlees nemen toe

Meatable is niet de eerste diervriendelijke vleesproducent die groeigeld heeft opgehaald. Zo investeerden farmaceut Merck en vleesverwerker Bell 8 miljoen euro in het Nederlandse Mosa Meats. Steunen Bill Gates, Jack Welch en Richard Branson de Amerikaanse producent van laboratoriumvlees Memphis Meats. En ontving het Israelische Supermeat $3 miljoen groeigeld van New Crop Capital en kippenslachterij PHW.

Foto: Meatable


Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.