Plantaardig Dieet

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een plantaardige levenswijze. De Nederlandse Vereniging voor Veganisten becijfert dat er zo’n 70.000 veganisten in Nederland zijn. De keuze voor veganisme past in de trend dat mensen gezonder gaan eten en willen weten waar hun voedsel vandaan komt.

Klimaatverandering

De productie van vlees en zuivel zorgt voor een zware belasting op ons klimaat. De veeteelt sector stoot meer CO2 uit dan alle vliegtuigen, auto’s en andere transportmiddelen bij elkaar opgeteld. Daarnaast is veel landbouwgrond nodig voor de teelt van veevoer en het vee zelf. Veeteelt is hiermee de belangrijkste veroorzaker van ontbossing wereldwijd. Met de productie van vlees en andere dierlijke producten is enorm veel water nodig. Zo wordt voor het produceren van een kilo rundvlees meer dan 15.000 liter water gebruikt. Er is tien keer meer water nodig voor de productie van dezelfde hoeveelheid voedingswaarde vanuit rundvlees ten opzichte van groente.

Positief voor de gezondheid

Mensen die weinig of geen dierlijke producten consumeren leven langer. Uit onderzoek van Dan Buettner naar de plekken waar mensen het gezondst oud worden blijkt dat in de zogeheten ‘blue zones’ vlees en zuivel tot een minimum beperkt wordt. In gebieden zoals Okinawa, Sardinie en Icaria in Griekenland eten de inwoners met name plantaardig. Peulvruchten, granen, groente, noten en zaden vormen de basis van de maaltijden in de blue zones.

Aanbod plantaardige producten stijgt

De laatste jaren neemt het aanbod van plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel snel toe. Veel fabrikanten introduceren eiwitrijke vlees- en zuivelvervangers om te voorzien in de groeiende behoefte aan plantaardige producten. Zo zijn sojamelk, vleesloze hamburgers, tofu, hummus en tempeh mainstream geworden als plantaardige eiwitbronnen. En daarmee geaccepteerde alternatieven voor vlees en zuivel.