Winnen met een plant-based dieet

Waarom steeds meer topsporters plant-based eten

In Trends door 24 november 2017 Laat een reactie achter

Een plant-based dieet, het leidt nogal eens tot discussie. Vegan en vegetarische ervaringsdeskundigen kunnen de kritische vragen en stevige stellingen die ze van vleeseters krijgen moeiteloos opdreunen. Waarom vleesvervangers op vlees moeten lijken bijvoorbeeld. Of hoe je het gebrek aan dierlijke proteïnen compenseert. Vooral dat laatste wordt nogal eens in verband gebracht met gezondheidsschade, maar daar lijken onderstaande atleten geen last van te hebben. Sterker nog, ze behalen topprestaties. Een tegengeluid op topsportniveau.

Venus Williams: raw vegan

Venus Williams werd in 2011 getroffen door een auto-immuunziekte, waardoor ze tijdelijk moest stoppen met tennissen. Naast haar medische behandeling, zocht ze nieuwe kracht en energie in een drastische dieetverandering. Ze ging raw vegan eten, dus plant-based en niets dat boven 47 graden Celsius is verwarmd. In een interview met Health.com vertelt ze hoe goed het voelt om je lichaam te voeden met gezond eten:

“Once I started, I fell in love with the concept of fueling your body in the best way possible. Not only does it help me on the court, but I feel like I’m doing the right thing for me. I always tell people that you have to enjoy what you’re eating. If you’re eating a plant-based diet or a mixture of one, make sure you’re eating something you like.”

Novak Djokovic: puur plant-based

Venus Williams’ prestaties lijden niet bepaald onder haar dieet. Dat geldt ook voor haar collega Novak Djokovic. Sterker nog: de tennisser won in 2016 de French Open op basis van een plant-based dieet. Djokovic lette door een glutenallergie al bijzonder goed op zijn voeding en volgt sinds 2015 een vegan dieet. Hij is zo overtuigd van de voordelen van zijn leefwijze, dat hij in Monte Carlo een vegan restaurant heeft geopend, Eqvita.

Lewis Hamilton: van vegetariër naar vegan

Formule 1 coureur Lewis Hamilton maakte in de zomer van 2017 de overstap naar een vegan dieet. De topsporter at al geen vlees, maar besloot vanuit een ethische overtuiging alle dierlijke producten uit zijn eetpatroon te halen. Een documentaire over de vleesindustrie en de effecten daarvan op het milieu, dierenwelzijn en de volksgezondheid, was voor Hamilton de beslissende trigger.

Beter eten, je beter voelen, beter presteren

Williams, Djokovic en Hamilton zijn maar een paar voorbeelden. Carl Lewis vertelde in een interview in 2006 al dat hij zijn beste prestaties haalde toen hij plant-based at. En zo zijn er meer topatleten die de voordelen van plantaardig voedsel in zien, zoals onder andere lange-afstandsloper Scott Jurek, powerlifter Sanne Visser en wielrenner Maarten Tjallingii. Voor hen allemaal geldt: je beter voelen, is beter presteren. En dat kan prima met een goed gebalanceerd vegan dieet.

Meer weten?

Behoefte aan meer informatie over plant-based eten? Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme lees je er meer over. En ben je zelf een vegan atleet? Brendan Brazier geeft je voedingstips.


Leave a Comment

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.