Vegan Producten

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een veganistische levenswijze. Producenten spelen in op deze trend door steeds meer vegan producten op de markt te brengen. Wij zetten de verschillende categorieen op een rijtje.

Vlees- en vis vervangers

Het is belangrijk dat mensen die plantaardig willen leven de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Het voedingscentrum adviseert via vleesvervangers voedingsstoffen zoals proteine, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12 in te nemen. Vegans wordt aangeraden voor een gebalanceerd dieet voldoende peulvruchten, sojaproducten zoals tempeh en tofa, noten en zaden te nuttigen. Deze zijn van nature rijk aan ijzer en vitamine B1. Veganisten wordt aangeraden om vitamine B12 bij te slikken.

Zuivelvervangers

Zuivel van koeien zit vol groeihormonen die bedoeld zijn om een kalfje van 40 kilo naar 350 kilo te laten groeien. Melk, de witte motor voor baby dieren, niet voor volwassenen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel plantaardige melk- en yoghurtproducten te vinden in de schappen van de supermarkt. Amandelmelk, sojamelk, havermelk en rijstmelk zijn prima vervangers voor koeienmelk, met een beduidend lagere milieu footprint en beter geschikt voor een gezonde levensstijl. Tegenwoordig zijn ook proteinerijke drankjes als erwtenmelk in opkomst. Voor de productie van erwtenmelk is 25 keer minder water nodig dan dierlijke zuivel.  Plantaardige zuivel is ongekend populair de laatste jaren. Niet zo gek dat Danone, een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld, voor 12.5 miljard dollar de producent van plantaardige zuivel Whitewhave Foods heeft gekocht.

Eieren

Alhoewel eieren gezonde voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, zit in de eidooier veel cholesterol en is er een kans dat je ei met salmonella besmet is. Producten die ei in gerechten goed kunnen vervangen, zijn bijvoorbeeld agar agar (gemaakt van zeewier), lijnzaad, chiazaad en kikkererwtenmeel. Bedrijven als Just (voorheen Hampton Creek) ontwikkelen ondertussen eivrije mayonnaise, waarbij gele kikkererwten als basis bestandsdeel dienen.