Drie belangrijke food trends voor 2018

Plant-based komt terug in alle lijstjes, en hoe

In Trends door 30 december 2017 Laat een reactie achter

Plant-based is here to stay! In voorspellingen van voedseltrends voor 2018 staan termen als plant-based, geen vlees eten en vegan bovenaan. Maar wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen bínnen plant-based food? We zetten drie trends op een rij.

Van plant-based naar botanisch

Food designer en trendwatcher Marielle Bordewijk noemt ‘Botanical dining’ een belangrijke trend voor 2018. Centraal daarin staat de rijkdom van de plantaardige keuken. Waarbij we niet alleen koken met groenten, maar ook met algen (bijvoorbeeld in olie), fruit, bloemen, paddenstoelen, kruiden en specerijen die de eetbare botanische wereld ons geeft.

Restaurants, waar blijven jullie?

Hoewel je in de supermarkt het plant-based aanbod ziet groeien (denk aan vegan ijs, meer en steeds lekkerdere vleesvervangers en pasta van courgette) lopen restaurants vaak nog hopeloos achter. New Yorkse restaurant consultants Baum+Whiteman voorzien echter een verandering in 2018: meer vegan en vegetarische opties in restaurants en meer ketens die van plant-based een specialisme maken, zoals het Amerikaanse Veggie Grill. Opvallende outsider McDonalds lanceerde eind 2017 zelfs een McVegan in Finland en Zweden.

High-tech op je bord

Voedsel uit een laboratorium, het is even wennen. Maar wetenschappers die zich bemoeien met eten, leveren mooie, innovatieve alternatieven op zoals de Impossible Burger of ‘neptonijn’, gemaakt van tomaten. Daarnaast wordt high tech nature steeds belangrijker nu de vraag naar groente en fruit stijgt. De Universiteit van Wageningen richt zich op projecten zoals het telen zonder aarde en het veredelen van gewassen die geen pesticides nodig hebben. Van het lab naar je bord: high tech voedsel zal de komende jaren alleen maar groeien.

In de wetenschap, de culinaire wereld en de horeca: plant-based verovert steeds meer terrein. Op naar een groen 2018!

Foto: Dan Gold voor Unsplash


Leave a Comment